THE ONES AT HOME
PUBLIEKE PROJECTEN

Het is tijd, zo zegt de zonnewijzer – A POEM BETWEEN ART & GARDEN BY ERWIN STAM & MICKY HOOGENDIJK

Met The Ones at Home geven tuinontwerper Erwin Stam en beeldend kunstenaar Micky Hoogendijk Huize Zonnewijzer aan het Amsterdamse Valeriusplein een nieuwe bestemming. Deze monumentale stadsvilla uit 1919 van de hand van architect Jan Baanders heeft sinds mei 2023 een eigentijdse invulling: binnen- en buitenruimten zijn getransformeerd tot een salon die de verbinding maakt tussen kunst en natuur. Met The Ones at Home schrijven zij verder aan de geschiedenis van Huize Zonnewijzer. Stam’s tuinontwerp, Hoogendijks sculpturen en de Amsterdamse schoolstijl van het huis geven de bezoeker een esthetische totaalervaring, waarbij een gevoel van herkenning en thuiskomen voorop staat.

Huize Zonnewijzer

Bij hun eerste bezoek aan Huize Zonnewijzer viel voor Erwin Stam (Dordrecht 1969) en Micky Hoogendijk  (Amsterdam 1970) alles samen. In het ruim honderd jaar oude pand vonden zij verleden en toekomst. Dit zou hun nieuwe kunstsalon worden waar zij hun werk zouden kunnen tonen. De oude rectors woning van het Amsterdams Lyceum ademde nog altijd de expressieve stijl van de Amsterdamse School en het strakke lijnenspel van de architectuur van Frank Lloyd Wright. De zonnewijzer aan de zijgevel, waar oorspronkelijk de tekst “Ik tel alleen de zon’ge uren” op te lezen was, gaf Stam en Hoogendijk aan dat het tijd was voor het realiseren van een nieuw vergezicht.

The Ones at Home

In Huize Zonnewijzer werken Stam en Hoogendijk samen vanuit het idee dat als je je omgeeft door de mensen en de dingen die je koestert, je je thuis zult voelen. Waar Hoogendijks werk uitnodigt tot introspectie, weet Stam van buiten binnen te maken. Hij ontwikkelde de tuin van Huize Zonnewijzer tot een externe expositieruimte voor Hoogendijks sculpturen. Het ommuurde hof is een klein paradijs waar specifiek gekozen bomen, planten en bloemen, het geluid van water en – als de zon verdwijnt – een speciaal lichtplan context geven aan de gestalten van The Ones. Blikvanger is de vier meter hoge sculptuur The Ones I, een groep abstracte mensfiguren die de beschouwer ruimte geeft om zelf onderdeel te worden van het werk. Zoals het Hoogendijk gaat om de emotie die haar beelden bij de beschouwer oproept, zo staat in Stam’s ontwerpen de beleving van de gebruiker centraal. Uiteindelijk gaat het hen niet om wat je ziet, maar juist om dat wat je niet ziet: om wat je voelt dus.

Een afspraak plannen op locatie bij The Ones at Home

Stam en Hoogendijk voegen hun eigen verhaal toe aan de kracht en de schoonheid van Huize Zonnewijzer. Ze transformeerden het in- en exterieur tot een exclusieve kunstsalon. Een magische wereld die zowel stilstaat als groeit en waarbij de drukte van de stad ver weg lijkt. Deze binnen- en buitengalerie, die uitsluitend op afspraak bezocht kan worden, omarmt haar bezoeker en de bijzondere wisselwerking tussen kunst en natuur roept op tot bezinning en verwondering. A Poem between Art & Garden. Waar creatieve geesten samenkomen en elkaar aanmoedigen tot nieuwe dromen. En waar alleen de zonnige uren worden geteld.

Een afspraak plannen met Erwin Stam kan ook op deze bijzondere locatie. Wilt u een afspraak plannen? Mailt u dan naar info@erwinstam-tuinstudio.com.

Partners van The Ones at Home

De tuin bij Huize Zonnewijzer is ontworpen als een ode aan The Ones, de bronzen sculpturen van mijn goede vriendin en zakenpartner Micky Hoogendijk. Met als stralende middelpunt in de tuin het 4 meter hoge beeld.
Ons tuinontwerp is uitgevoerd door het team van Meker Tuinen.
in-lite LAB heeft het unieke lichtplan ontworpen en ook uitgevoerd. Het lichtplan is een kunstwerk op zich.
Boomkwekerij Ebben uit Cuijk zorgde voor de honing bomen, ook wel bekend als Sophora Japonica. Deze bomen zijn erg in trek bij bijen en vlinders.
De privacy in de tuin is gecreëerd door de kant en klare hedera schermen van Mobilane Global. Deze schermen leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin.
Het beplantingsplan is samengesteld door planten expert Modeste Herwig.
De tegels van het terras grenzend aan de villa werden geleverd door MBI de Steenmeesters. De tegels vormen een duurzame knipoog naar de traditionele flagstones.

Menu