'

miNiATURE Amsterdam

Erwin Stam verzorgt de Nederlandse inzending voor miNiATURE Amsterdam.
miNiATURE is de eerste indoor 3D tuinshow in Nederland. Het thema is ‘Luxury Raingarden, Inspired by Jacob’.

vlnr: Andrew Fisher Tomlin, Sir Geoffrey Adams, Erwin Stam

Tuinontwerper Erwin Stam heeft samen met internationaal bekende collega ontwerper Andrew Fisher Tomlin deze unieke 3D indoor tuinexpositie naar Nederland weten te halen. miNiATURE is de eerste tuinexpositie in Nederland die geheel op basis van 3D printmodellen werd getoond.
Vernieuwende tuinontwerpen, combinaties en toepassingen van verschillende materialen en uitgekiende verhoudingen tussen leefruimte en groen staan bij de expositie centraal.
Maatschappelijke trends komen ook aan de orde: de overvloedige regen van de afgelopen jaren heeft het concept ‘regentuin’ actueel gemaakt. Erwin Stam presenteerde tijdens dit evenement zijn ‘rainproof ‘ ontwerp genaamd ‘Luxury Raingarden, ispired by Jacob’.

> zie ook het nieuwsbericht

> LINDA. over miNiATURE

Britse tuincultuur verovert Nederland
Erwin Stam licht toe: “Deze unieke indoor expositie met 3D geprinte miniatuur tuinontwerpen biedt Nederland de kans om kennis te maken met de verfijnde Britse tuincultuur, zonder daarvoor af te moeten reizen naar bijvoorbeeld de Chelsea Flower Show. Met veel aandacht voor vernieuwende ontwerpen waarbij de toepassing van mooie materialen en een uitgekiende verhouding tussen leefruimte en groen centraal staan. En niet onbelangrijk, ook maatschappelijke trends komen terug in de ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld de actuele aandacht voor zogeheten regentuinen, waarbij hevige stortbuien op een effectieve wijze in de tuin worden opgevangen. Als Nederlandse inzending presenteer ik daarom een ontwerp met de naam ‘Luxury Raingarden, Inspired by Jacob’. Dit ontwerp ontving het predicaat ´Rainproof´ van het programmabureau Rainproof van de Gemeente Amsterdam.

10 grote designers, 10 miNiATURE tuinen
Belangrijke bijdragen aan de Engelse en Nederlandse editie zijn van 3Dexpert Tom Harfleet, en de Zweedse ontwerper Kajsa Bjorne. UK’s vooraanstaande ontwerpers zoals Andy Sturgeon, Wilson McWilliams and John Brookes hebben reeds toegezegd om hun unieke vernieuwende ontwerpen te tonen tijdens miNiATURE Amsterdam, evenals Chelsea Flower Show ‘Best in Show’ winnaars Sarah Eberle, Adam Frost en Jo Thompson. Uit Australia zullen Jim Fogarty en Myles Baldwin hun werk tonen.

3D geprinte tuinen maken ontwerpen toegankelijk voor breed publiek
Tom Harfleet vult aan: “Het uitgangspunt van miNiATURE is om een platform te creëren waar tuinontwerpers en landschapsarchitecten de mogelijkheid krijgen om spraakmakende en vernieuwende tuinen te tonen aan een breed publiek. De gangbare outdoor tuinshows bieden weliswaar de mogelijkheid om nieuw design te laten zien, maar vaak zijn deze ontwerpen veilig en weinig creatief door budget- of technische beperkingen. miNiATURE heeft als doel om dit te veranderen door ontwerpers een platform te bieden om met behulp van 3D printing hun creativiteit maximaal in te zetten. Tot voor kort vond dit vooral plaats op het beeldscherm waarbij het maken van een schaalmodel veel tijd en geld kostte. Met behulp van de huidige 3D print technieken is er nu de mogelijkheid om kwalitatief hoge, gedetailleerde en accurate 3D schaalmodellen te produceren en daarmee ideeën te communiceren naar het publiek.

Achtergrondinformatie
De eerste editie van miNiATURE eerder in London was een groot succes met veel aandacht van de media. De show werd bezocht door de traditionele tuinliefhebbers, maar ook technici, lifestyle experts, marketeers én beleidsmakers uit overheid en bedrijfsleven, hetgeen de show tot ook daar tot een bijzonder evenement heeft gemaakt. De partners van de show in Amsterdam zijn onder andere London College of Garden Design, HOBS, Marshalls, SCHELLEVIS en PURE Outdoor Design en het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
De keuze voor het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade was vanzelfsprekend. Het is een icoon van Dutch Design, gevestigd in een historisch gebouw in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

De opening van miNiATURE Amsterdam werd verricht door de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, His Excellency Sir Geoffrey Adams.
De tuinexpositie was van 26 september tot en met 16 oktober 2014 te zien in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam.